Mis sveta

blog-image

Mis sveta (engl. Miss World) je najstariji međunarodni izbor lepotica. Ovaj događaj je nastao kao takmičenje, odnosno promocija bikinija u okviru proslave Festivala u Britaniji 1951. godine. Osnovao ga je Erik Morli. Događaj je bio veoma popularan, ali i kontroverzan. Zapravo, mediji su ti koji su ga prozvali „Mis World“. Prva pobednica je bila Kiki Hakanson iz Švedske. Nakon toga Erik Morli je odlučio da se takmičenje održi na godišnjem nivou. Zaštitio je ime „Mis World“. Neke zemlje su osudile ovo takmičenje. Protivili su se krunisanju žena u bikiniju. Od 1976. godine se zato proglašenje Mi sveta odvija u večernjim haljinama, a ne u bikinijima. Tako je svima bilo prihvatljivo.

Do svoje smrti (2000.) Erik je proglašavao pobednice po redosledu br. 3, br. 2 i na kraju br. 1. Posle njegove smrti, Morlijeva supruga, Džulija Morli, vrši dužnosti kopredsednika takmičenja.

Popularnost takmičenja je porasla pojavom televizije. Izbor za Mis sveta počeo je da se emituje 1959. godine na BBC-u. Tokom 60-ih i 70-ih Mis sveta je bila među najgledanijim emisijama na britanskoj televiziji. Međutim, 1970. godine takmičenje za Mis sveta u Londonu poremetili su demonstranti koji su se borili za prava žena. Bili su naoružani bombama od brašna, smrdljivim bombama i vodenim pištoljima. Događaj se prenosio uživo. Više od 18 miliona ljudi gledalo je izbor na vrhuncu slave tokom kasnih 70-ih i ranih 80-ih. Tokom tih godina dolazi i do novina u takmičenju. Osim lepote devojke treba da imaju jake ličnosti i da budu pametne.

Mis sveta je preraslo u jedno od najvećih takmičenja na svetu. Ova organizacija je prikupila više od 250 miliona funti za dečije dobrotvorne organizacije koje pomažu deci sa invaliditetom i siromašnima.

Prateći događaji ovog takmičenja su takozvani „fast track“ (ubrzana) takmičenja, na kojima se devojke automatski plasiraju u četvrtinu ili polufinale Mis sveta. Ubrzane kategorije su Miss World Beach Beauty, Beauty with a Purpose, Sports Challenge, Talent i Top Model. Miss World Beach Beauty, koja zamenjuje Miss World Best u kupaćim kostimima, i Miss World Sports dodani su 2003. Miss World Top Model dodan je 2004. a Miss World Multimedia 2012. godine.

Šta radi Mis sveta-a?

Mis sveta dobija krunu. Kruna je sastavljena od dijamanata, boemskih kristala, safira i topaza. Košta oko 300.000 dolara.

Pobednica takmičenja provodi godinu dana predstavljajući organizaciju Mis sveta (Miss World Organization) i dobrotvorne akcije vezane za nju. Tradicionalno Mis sveta za vreme svoje vladavine živi u Londonu.

Prošle subote je odžan prošlogodišnji izbor Mis sveta, 69. po redu

Ovogodišnji izbor će biti održan u drugoj polovini ove godine.

Ko sve može da učestvuje na takmičenju?

Za učestvovanje na ovom takmičenju devojke treba da imaju između 18 i 25 godina. Devojke ne bi smele da se udaju pre takmičenja. Spremna kandidatkinja treba da ima pasoš kako bi mogala da putuje po svetu.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *