Muzičar koji se voli – Ed Širan

blog-image

Njegovo puno ime je Edvard Kristofer Širan. Rođen je 1991. godine u Halifaksu u Velikoj Britaniji.

Počeo je da piše pesme oko jedanaeste godine. Početkom 2011. Širan je samostalno objavio proširenu predstavu, No. 5 Collaborations Project. Iste godine je potpisao ugovor sa Asilum Records.

Širanov debi album, „+“ (izgovara se kao “plus”), objavljen je u septembru 2011. i našao se na vrhu UK liste albuma. Sadržao je njegov prvi hit singl “The A Team”. Širan je osvojio Brit Awards za najboljeg britanskog muškog solo izvođača za 2012. i British Breakthrough Act. Širanov drugi studijski album, „ד (izgovara se „množiti“) zauzeo je vrhove svetskih top lista nakon objavljivanja u junu 2014. Proglašen je za drugi najprodavaniji album u svetu u 2015. Iste godine „ד osvojio je album godine na Brit Awards 2015, a dobio je nagradu Ivor Novello za tekstopisca godine od Britanske akademije tekstopisaca, kompozitora i autora. Singl pesme „Thinking Out Loud“ doneo mu je nagradu Gremi 2016. za pesmu godine i najbolje pop solo izvođenje.

Širanov treći album, „÷“ (izgovara se “deliti”), objavljen je u martu 2017. i bio je najprodavaniji album širom sveta u 2017. Prva dva singla sa albuma, “Shape of You” i “Castle on the Hill”, oborio je rekorde u brojnim zemljama. Zauzimali su prve dve pozicije top-lista. Takođe, postao je prvi izvođač koji je imao dve pesme koje su debitovale u top 10 u SAD iste nedelje. Njegov četvrti singl sa „÷“, “Perfect“, dostigao je prvo mesto u SAD, Australiji i Velikoj Britaniji. Najprodavaniji izvođač na svetu u 2017. proglašen je za globalnog izvođača godine.

2019. godine je objavljen njegov četvrti studijski album No. 6 Collaborations Project. Hitovi sa tog albuma su: “I Don’t Care”, “Beautiful People” i “Take Me Back to London” . Njegov peti studijski album, „=“ (izgovara se “jednako”), bio je na vrhu top lista na većini velikih tržišta 2021.

Širan je prodao više od 150 miliona ploča širom sveta. To ga čini jednim od najprodavanijih muzičkih umetnika na svetu trenuto. 2019. proglašen je umetnikom decenije, sa najvećim uspehom na listama albuma i singlova u Velikoj Britaniji 2010-ih.

Spotify ga je proglasio drugim najstrimovanijim umetnikom decenije.

Privatno

Širan je bio u vezi sa škotskom kantautorkom Ninom Nesbitt (koja je bila u njegovom muzičkom spotu za „Drunk“) pre nego što je raskinuo. Nezbit je tema Širanovih pesama „Nina“ i „Photograph“, dok je većina Nezbitovog albuma, „Perokide“, o Širanu. Bio je u vezi sa Atinom Andrelos koja radi za kuvara Džejmija Olivera. Ona je inspiracija Širanove pesme „Thinking Out Loud“. Raskinuli su u februaru 2015. godine.

U julu 2015. Širan je započeo vezu sa drugaricom iz detinjstva i bivšom drugaricom iz srednje škole, Cherri Seaborn. Objavili su veridbu u januaru 2018., a venčali su se godinu dana kasnije. Ona je inspiracija njegove poznate pesme „Perfect“. Imaju dve ćerke.

Zanimljivosti

Širan je navijač lokalnog fudbalskog kluba Ipsvič Taun i vrlo često ih sponzoriše.

Kao pasionirani kolekcionar Paninijevog albuma sa nalepnicama za Svetsko prvenstvo u fudbalu, sakupio je sve sličice za album Svetskog prvenstva iz 2014.

Njegove tetovaže su povezane sa porodicom, dostignućima i uspomenama.

Kada je izjavio da je kečap jedini neživi luksuzni predmet koji bi poneo sa sobom na pusto ostrvo, dobio je doživotnu zalihu.

Sarađivao je sa mnogim drugim poznatim muzičarima kao što je Andrea Bočeli i Elton Džon.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *