Oskar za životinje

blog-image

Sigurno znate da glumice i glumci za svoju glumu u filmovima, serijama mogu da osvoje Oskara. Oskar je najveće priznanje u svetu glume. A, da li ste znali da tu prestižnu nagradu dodeljuju i životinjama koji učestvuju u filmovima? Nismo ni mi. Zato smo istražili kad je sve to počelo.

Nagrada za životinje zove se PATSI skraćeno od (Picture Animal Top Star of the Year). Ova nagrada nastala je 1939. godine. Izmislilo ju je Američko udruženje za humani život nakon što je na jednom snimanju slučajno stradao konj.

Prvi primalac nagrade je mazga Francis. On je glumio u nekoliko komedija. Nagrada je kasnije podeljena u četiri kategorije: za pse, konje, divlje životinje i posebna. U posebnu kategoriju spadale su sve ostale životinje. od koze, preko mačaka pa sve do svinja.

Slavnim životinjama-glumcima napravili su i stazu slavnih. Ona se nalazi isped skloništa za životinje u Burbanku u Kaliforniji — Animal walk of Fame. Tu se prikazuju imena, ali i šape i otisci stopala nekih od najpoznatijih likova u filmskoj industriji, kao što su Beni i Lesi.

Navešćemo nekoliko poznatih životinja koje su dobile Patsi nagradu:

1. Kuca Toto iz filma „Čarobnjak iz Oza“

2. Fango u filmu „Harri Potter and the Half-Blood Prince“

3. Prase „Bejb“ iz filma Bejb

4. Konj „Seabiscuit”

5. Orangei, zvani Cat, “Doručak kod Tifanija”

6. Čita iz filma o Tarzanu

7. Lesi iz filma „Lesi se vraća kući“

Koja prava životinja je na vas ostavila najveći utisak, a ne nalazi se na našem spisku? Mi smo izdvojili samo najpoznatije.
Komentari 1 komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *