Pesma Evrovizije 2021.

blog-image

„Roken-rol neće umreti“

Pobednik 65. Pesme Evrovizije je Italija. Nju je predstavljala rok grupa “Moneskin”. Ukupno je osvojila 524 poena. Pobedili su sa roken-rol pesmom „Zitti E Buoni“. Hajde da vidimo mi ko su oni?

Moneskin je italijanski rok sastav iz Rima. Naziv benda je danskog porekla i znači „mesečina“. Grupa ima četiri člana: pevač Damijano David, basistkinja Viktorija de Anđelis, gitarista Tomas Rađi i bubnjar Itan Torkino. Pre učešća na Evroviziji postali su poznati 2017. godine nakon učešća u emisiji X fakor. Iako nisu pobedili, bili su drugi, uspeli su da potpišu ugovor sa diskografskom kućom Sony Music. Za ovu izdavačku kuću izdali su svoj prvi mini album. 2021. bend je pobedio na muzičkom festivalu u Sanremu. Sa pesmom „Zitte e buoni“ predstavljali su Italiju na Pesmi Evrovizije u Roterdamu. U subotu su odneli pobedu na ovom festivalu. Posle dugo godina pobedu je odnela jedna rok pesma.

Muzički stil

Njihova muzika je inspirisana 70-tim. Oni nastoje da povrate ovaj zvuk u sadašnje vreme. Njihovi scenski kostimi inspirisani su kostimima koje su nosili Rolingstonsi, Dorsi, Dejvid Bouvi i Igi Pop. Vrlo često promovišu rodnu jednakost u vidu nošenja muških odevnih kombinacija od strane članice benda. Mnogi ih upoređuju sa bendovima poput Greta van Flint, Džentl džajent i Led Cepelin. Van scene članovi imaju totalno drugačiji modni i muzički ukus.

Bend ima svoj fan klub na Instagramu @maneskinofficial.

2018. snimljen je dokumentarni film o bendu Ovo je Moneskin „This Is Måneskin“. U filmu su glumili sami sebe.

Najveću pažnju privlači njihov pevač David Damijano. Rođen je 1999. u Rimu. Studirao je muziku, ali odustaje od faksa i dobija priliku da učestvuje na X fakor-u sa bendom Moneskin. Bend su osnovali Viktoria De Anđelis i Tomas Ragi još u srednjoj školi. Što se ljubavnog života tiče, priča se da je u vezi za basistkinjom benda Viktorijom. Međutim, on je to demantovao. Takođe je bio i veren sa jednom devojkom, ali veridba je raskinuta 2017. Početkom 2021. pojavile su se glasine da je u vezi sa manekenkom Đorđom Soleri. Ove glasine nešto kasnije potvrdio i sam pevač.
Komentari 7 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *