Pesma Evrovizije

blog-image

Pesma Evrovizije je naziv za muzički festival koji se skraćeno zove i Eurosong. Prvi put je održana 1956. godine u švajcarskom gradu Luganu. Učestvovalo je svega nekoliko država sa po dve pesme. To je ujedno bila i jedina godina kada su učesnici imali pravo na dve pesme. Festival zabavne muzike pretvorio se u takmičarski. Od prvog takmičenja pa sve do danas konstantno se menja broj zemalja-učesnika, njihov broj stalno raste. Tako je na Pesmi Evrovizije 2008. godine u Beogradu učestvovalo ukupno 43 zemlje.

Zanimljvo je da predstavnika svake zemlje biraju nacionalne televizije. Pesma se bira u programu uživo. Žiri (a po novom i publika) dodeljuje poene najboljim pesmama. Pesma sa najviše poena je pobednik takmičenja i predstavlja zemlju na Eurosongu.

Pesma Evrovizije je jedan od tv-programa sa najdužom tradicijom na svetu. To je ujedno najgledaniji ne-sportski program na svetu. Procena je da je gledanost između 100 i 600 miliona. 2015. šou je prenošen uživo putem Jutjuba, a od 2019. snimak takmičenja prikazuje se na strimingu Netflixa.

Pesma Evrovizije je 2015. godine ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao godišnji takmičarski televizijski program koji se najduže emituje. Takmičenje je održano skoro svake godine, počevši od sad već jako daleke od 1956. godine. Takmičenje je jedino otkazano prošle, 2020. godine, zbog pandemije korona virusa.

Na takmičenju su izvođene pesme raznovrsnih žanrova na više od 50 jezika. Pesme su na početku takmičenja bile lagane i pevljive. Potom su došli šlageri. U poslednje vreme na sceni dominiraju elektro-pop i dens-pop numere. Osim takmičarskog dela, važan deo programa je i muzičko-vizuelni, revijalni deo sa specijalnim gostima.

Najveći broj pobeda na takmičenju (ukupno 7) ostvarila je Irska. Ali ipak, simboli Evrovizije su grupa ABBA i Selin Dion. Oni su nakon ovog takmičenja ostvarili ogromne uspehe na međunarodnoj muzičkoj sceni.

Pesma Evrovizije podleže brojnim pravilima kojih se moraju pridržavati organizatori i učesnici. Mesto održavanja takmičenja je uvek u zemlji pobednika iz prethodne godine. Takmičenje se odvija u velikoj areni uz prisustvo publike. Posle kraće uvodne sekvence kreće takmičenje. Poslednjih par godina glavnom takmičenju prethode kvalifikacije, tzv. prvo i drugo veče takmičenja. Ovo se dešava zbog velikog broja učesnika. Najbolji iz obe grupe kvalifikuju se za finalno takmičenje. U finalu se već nalazi „velikih 5“ zemalja. One ne moraju da prolaze kvalifikacije. To su: Francuska, Nemačka, Engleska, Italija i Španija.

Pre svake pesme prikazuje se kratka „razglednica“ zemlje koja nastupa. Nakon svih izvođenja sledi glasanje. Način glasanja se menjao vremenom od stručnog žirija sve do glasanja putem SMS poruka. Posle pauze, direknim uključenjima zemlje učesnice saopštavaju svoje glasove. Sabiranjem svih glasova dobija se pobednik takmičenja. Festival se završava ponovnim izvođenjem pobedničke pesme. Pobednik dobija trofej, a pobednička zemlja se poziva da bude domaćin takmičenja naredne godine.

Ovde možete poslušati uvodnu melodiju takmičenja.

Finalno veče Pesme Evrovizije se tradicionalno održava u prolećno subotnje veče, sa početkom u 21h po srednjeevropskom vremenu.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *