Povratak legendarne grupe ABBA

blog-image

ABBA je najuspešnija švedska pop grupa i jedna od najpopularnijih grupa na svetu. Vrhunac slave imali su od sredine 70ih do početka 80ih. Oni su posle Bitlsa najuspešniji bend na svetu.

ABBA je osnovana 1972., a činili su je: Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad. Po njihovim početnim slovima je i nastao naziv grupe. Ono što je interesantno za njih je da su članovi bili u braku: Bjorn i Agneta i Beni i Ani-Frid. Publika ih je primetila tek nakon pobede na takmičenju Evrovizije 1974. sa pesmom Vaterlo. Posle toga su snimili i svoj prvi album. Nakon Evrovizije njihova popularnost naglo raste širom sveta. ABBA je bila sinonim za evropski pop. Do 1978. postali su megapopularni.

Poslednji album su izdali 1981. (The visitors). Pomenili su stil muzike što je prouzrokovalo mali pad koji je označen kao period propadanja grupe. To se odrazilo i na njihov privatan život, pa su se bračni parovi razveli i počeli da rade na različitim projektima. Beni i Bjorn su sarađivali sa Timom Rajsom da bi napisal mjuzikl Šah, dok su Agneta i Frida radile na svojim solo albumima. Iako su bili veoma uspešni, grupa se kolektivno odlučila da se rasformira početkom 1983.

Njihovi najpoznatiji hitovi su: „Waterloo“, “Dancing Queen“, “SOS“, “Mamma Mia“, “Money, Money, Money“, “Take A Chance On Me“, „Gimi gimi“, „Fernando“, „The winner takes it all“ itd.

Posle 40 godina pauze, pre nekoliko dana najavili su NOVI album „Voyage“. U prodaji će se naći tek 5. novembra. U emisiji uživo iz Londona, publika je imala priliku du čuje dve nove pesme “I Still Have Faith in You” i „Dont shut me down“. Osim novog albuma, članovi benda najavili su i virtuelnu turneju sa hologramima. Kako će to da izgleda, imali smo prilike da vidimo u toj emisiji. Izgleda fantastično!
Komentari 1 komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *