Rafting – nezaboravno uzbuđenje

blog-image

Svake godine se trudimo da isprobamo nešto novo tokom letnjeg raspusta. Ove godine nam je cilj rafting. Pre nego što i mi isprobamo kako to izgleda, želimo ukratko da ga opišemo. Reč rafting na engleskom jeziku može da se prevede kao “splavarenje divljim vodama“. Iako se zvanično vodi kao sport, rafting je pristupačan svima. Omiljen je među turistima (koji nemaju nikakvo iskustvo) i avanturistima.

Rafting je sport koji se sastoji u nadmetanju timova u profesionalnim takmičarskim gumenim čamcima sa 4 do 6 članova posade od kojih je jedan kormilar. Takmiči se u 3 discipline: slalomu, sprintu i spustu. Praktikuje se na rekama 3. klase, prema međunarodnoj klasifikaciji.

U Srbiji, rafting je još u povoju. Postoji manje od 10 registrovanih klubova.

Rafting je podeljen u šest grupa prema težini:

Klasa 1: Mirna reka sa sporim tokom.

Klasa 2: Poneki brzac ili kamen, ali još uvek ne opasan rafting.

Klasa 3: Brzaci, mali talasi, manji vodopadi, ali bez većih opasnosti. Turistički rafting spada u ovu klasu.

Klasa 4: Brzaci, veći talasi, stene, veći vodopadi ili padovi, potrebna koncentracjja i veća brzina reagovanja. Samo za iskusnije raftere.

Klasa 5: Brzaci, veliki talasi, stene, veliki vodopadi, potrebno izuzetno precizno i koncentrisano upravljanje. Krajnja klasa takmičarskog raftinga.

Klasa 6: Brzaci, ogromni talasi, velike i izuzetno opasne stene i hridi, brojne zamke i padovi, potrebno izuzetno vešto upravljanje raftom bez greške. Ova klasa je izuzetno opasna. Česti su I smrtni slučajevi.

Raft-oprema: potrebno vam je zaštitno odelo o neoprena, nepotopivi prsluk, kaciga i ronilačke čizme. Mogu se koristiti i zaštitne naočare zbog talasa kao i elastično uže kojim za vezivanje za čamac.

Rafting kod nas

U našem regionu najpoznatiji je rafting na reci Tari. Kategorisan je u 3-4 klasu čime spada u vrh najatraktivnijih raftinga kao što su Kolorado i Zambezi. Najzanimljiviji deo Tare su zadnjih 20 km, odnosno tamo gde Tara pravi prirodnu granicu između Crne Gore i Repulike Srpske. Tu se nalaze prelepi bukovi. Trajanje raftinga zavisi od visine vode, vremenskih uslova i posade u čamcu. Kada je voda visoka spust traje 45 minuta, kada je nizak 3-4 sata. U raftingu važnu ulogu ima skiper, osoba koja upravlja čamcem. On je ujedno i vodič. Skiperi moraju da prođu specijalnu obuku na kraju koje dobijaju sertifikat. Turistički rafting se organizuje svakog vikenda, od maja do novembra.

Od ostalih ponuda za rafting izdvajamo rafting na reci Lim i plovidba meandrima Uvca. Tu su i Drinska regata i Ibar-spust bez granica. Na reci Morava se organizuje Grdelička regata i ona je više revijalnog karaktera.

10.7. je Dan tradicionalnog održavanja regate koju je Internacionalna rafting federacija proglasila za Svetski Dan Raftinga.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *