Raspust je, a vi ne znate šta da radite?

blog-image

Posle 10 meseci škole i obaveza konačno stiže raspust. Većini dece koja su tokom godine bila vredna i aktivna, prvi dani raspusta znaju da budu veoma teški i dosadni. Naviknuti ranijim obavezama i aktivnostima odjednom se ništa ne dešava. Nagli prekid ne prija ni vašem telu, ni vašem mozgu. Zato vam predlažem da raspust pažljivo i pametno isplanirate.

Kolikogod zvučalo primamljivo „neću raditi ništa“, samo posle par dana crkvaćete od dosade. Odjednom je sve dozvoljeno, kao kad bi ušli u „Slatku kuću“ i rekli ti „jedi koliko možeš“.

Kako naći rešenje? Jedno viđenje raspusta imaju roditelji (pročitaj nešto, vežbaj malo ovo, malo ono, napiši nešto, provežbaj matematiku), a drugo deca (telefon, film, igrice, drugari, more). Odmah da vam kažem, nijedno nije dobro rešenje. Treba vam od svega po malo.

U malo većim gradovima već su uvideli ovaj problem i krenuli sa organizacijom raznih aktivnosti tipa: dečje leto, letnja škola crtanja, letnja škola glume, kamp prirode, letnja škola jezika, muzički kamp, letnja škola novinarstva, karatea itd. Možete slobodno da birate. Neke od aktivnosti su besplatne, a neke se naplaćuju. Ali, opet se angažuju roditelji i opet je problem prevoz do tamo. I još nešto, sve akivnosti se dešavaju uglavnom dok su oni na poslu. Većina roditelja uzima godišnji odmor za odlazak na more (dve nedelje). To je ujedno i jedini period kada porodica svo vreme provodi zajedno. A, šta je sa ostakom letnjeg raspusta?

Evo nekoliko ideja koje će moći svako da radi, besplatno, kući ili gde god se nalazio. Neke od ovih ideja ste upravo vi predložili.

1. Tabata. Kratke vežbice za kondiciju i izdržljivost. Veoma su jednostavne. Možete da ih radite gdegod i kadgod.

2. Slepo kucanje. Mikrosoftov besplatan program „Slovo“ za učenje tzv. slepog kucanja, odnosno brzog i preciznog kucanja bez gledanja u tastaturu. Prvenstveno je namenjen učenicima, a potom i svim ostalim korisnicima koji žele da usavrše svoje veštine kucanja. U svetu kompjutera i interneta ovo je pravo bogatstvo. Svaki dan možeš da vežbaš, a do početka septembra možeš da savladaš celokupan program, ili većinu nivoa. Sve zavisi od tebe.

3. Laboratorija slajma. Ukoliko tokom školske godine niste zbućkali neki slajm, sad je prilika. Pravac u kupatilo po penu za brijanje!

4. Organizacija igračaka. Sredite vaše igračke: lutkice, nakit, šminku, kreativne mase, knjige… Izdvojte one igačke koje vam ne treba. Poklonite ih nekom, ili organizujte malu uličnu rasprodaju. Ne morate da tražite pare za njih, možete da se trampite za slatkiše.

5. Hakovi i trikovi. Ovo su ujedno najgledaniji videi na Jutjub kanalu. Isprobajte ih. Proverite da li zaista rade?

6. Otvorite Jutjub kanal. Smislite nekoliko priča, posvetite se snimanju i montiranju filmova. Postoje mnogi besplatni programi za montiranje filmova. Postavite ih na Jutjub. Ali, pre svega, tražite dozvolu, ali i pomoć roditelja u ovom poduhvatu.

7. Dan za ljubimce. Puno ljudi idu na odmor, nema ko da im pričuva kucu, macu, hrčka, ribice. Uz odobrenje roditelja, ponudite svoje usluge čuvanja, šetanja, hranjenja ljubimaca komšijama, ili priljateljima. Ovo, pre svega, važi za one ljubimce koje već poznajete iz dvorišta, ili zgrade.

8. Organizujte piknik u parku, ili dvorištu. Spemite sendviče, slatkiše, vodu, sok i pozovite priljatelje, ili samo jednu/jednog drugaricu/drugara, da vam se pridruže. Iznenadiće se.

9. Spremi iznenađenje za drugaricu, ili mamu. Napravi npr. na krevetu „Salon lepote“. Spemi kremice, mleko za telo i sve ono što ti mama dozvoli. Punudi usluge masaže, manikira, ili šminkanja. Sve ovo čisto radi zabave.

10. Mali režiser. Budi režiseri svog filma o lutkicama, ili igračkama. Izmislite svoju priču, nacrtajte je kao strip, ili napišite scenario za nju. Ako ne želite sami da snimite, vaše ideje možete i nama da pošaljete. Mi ćemo onda snimiti epizodu po vašoj želji. Možete i glumice da birate.

11. Nacrtaj svaki dan jedan crtež: „ono što je bilo najlepše tog dana“. Da li je to bio neki događaj na bazenu, neki sladoled, crtani film, ili nova majica svejedno! Na kraju raspusta napravi izložbu „Moj raspust 2018.“. Ostaće ti lepa uspomena.

12. Uvežbaj „igru sa čašama“ uz muziku „When I’m Gone”. Veoma je interesantna. Super zabava uz društvo, a i učenje je veoma interesantno.

13. Budi mali novinar. Oprobaj se u snimanju vloga (snimaš i pričaš istovremeno). Opiši događaje u svom mestu. Posle preslušaj snimak. Navikavaj se na svoj snimljeni glas. Nije jednostavno.

14. Smuti čelendž. Zbućkaj razne sastojke (one koje voliš) i potom probaj. Napravi smuti za celu porodicu. Tate su najbolji zamorčići za ove stvari. Naš omiljeni smuti je sa malinom, šlagom i medom.

15. Mamina kuvarica. Napravite sami sladoled. To je nešto što će uvek svi probati i pojesti. Veoma jednostavno (mali savet: zaledi „smuti čelendž“ eto ti sladoleda).

16. Vožnja rolera, bicikla, ili skejta je nešto što se podrazumeva.

17. Odlazak na bazen je jedna od naših omiljenih zabava (plus sladoled i palačinke).

Štagod radili, uživajte u raspustu. Život donosi najbolje priče. Voli vas vaša Barbyjana
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *