Sam u kući sa Kevinom

blog-image

Decembar je mesec praznika, darivanja i dobrog raspoloženja. Grad je nakićen, tržni centri blješte. Sa prozora stanova svetle lampioni, a na televiziji ide uobičajen filmski program. Decembar ne možemo da zamislimo bez crtanih filmova kao što su Krcko Oraščić, Barbi u božićnoj predstavi… Ali, praznici nisu praznici ukoliko nema neprevaziđenog filma „Sam u kući“. Pre neki dan započeli smo da igramo igricu koja je nastala na osnovu ovog filma —„Sam u kući sa Tupsanom i Glupsanom“. Ali, hajde da saznamo nešto više o igranom filmu i glavnom glumcu Kevinu.

„Sam u kući“ (eng. „Home Alone“) je američka komedija iz 1990. godine. Glavni junak filma je osmogodišnjak Kevin. On je najmlađe dete mnogobrojne porodice Mekaliser kojeg roditelji zaboravljaju u kući i odlaze na proslavu božićnih praznika u Pariz. Njihova kuća postaje laka meta bandita-provalnika Harija i Marva. U početku je Kevin uplašen, ali se ubrzo organizuje i priprema za odbranu svog doma od lopova. Ispostaviće se da Kevin baš i nije laka meta.

Dve godine kasnije snimljen je nastavak ovog filma „Sam u kući 2: Izgubljen u Njujorku“. U ovom delu Kevin je ponovo razdvojen od svojih roditelja. Praznik provodi opet sam. Ovog puta se Kevin izgubio na aerodromu. Greškom ulazi u avion za Njujork, a njegova porodica ide za Majami. Kevin traži rođake po Njujorku i slučajno naleće na lopove Harija i Marva koji su upravo izašli iz zatvora. Njihova ideja je opljačkaju prodavnicu igračaka gde se sakuplja novac u humanitarne svrhe. Kreće jurnjava po gradu i u kući Kevinovih rođaka. Njegova porodica stiže u Njujork onog momenta kada se on rešio lopova.

Glavnu ulogu igra američki glumac Makoli Kalkin. Rođen je 1980. godine. Počeo je da glumi sa četiri godine. Uloga Kevina u filmu „Sam u kući“ mu je donela veliku poplarnost. Jedno vreme bio je najplaćeniji glumac svih vremena. Međutim, napravio je veliku pauzu. Tek 1994. krenuo je ponovo da glumi. Napisao je autobiografsku knjigu pod imenom „Junior“ 2006. godine. Zajedno sa priljateljima osnovao je i komičan rok bend „Pizza Undreground“. On je bio pevač ovog benda.

Kalkin se oženio glumicom Rašel Miner. Oboje su imali po 18. godina kada su se venčali. Ali, ubrzo su se razdvojili i razveli. Zabavljao se i sa glumicom Milom Kunis. Od 2013. godine živi u Parizu i u vezi je sa glumicom Brendom Song.

Zanimljivosti iz filma

Kada se Marvu pauk kreće po licu, on u stvari ne vrišti, nego je samo otvorio usta, da ne bi uplašio pauka. Tek kasnije je dodat zvuk vrištanja. Glumac je samo jednom dozvolio da mu se pauk šeta po licu.

Scene iz filma u kojem Kevin pušta crno-beli film, nije preuzet iz nekog drugog filma, već je posebno snimljen za ovaj film.


Film je objavljen u novembru 1990. Godinu dana je bio broj 1 po prodaji ulaznica. Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda — komedija sa najvećom zaradom.

Teorija zavere da je Elvis Prisli, poznati pevač živ, ponovo je oživela sa ovim filmom. Naime, u jednoj sceni se pojavio čovek koji neverovatno liči na njega i ima slične pokrete kao on.

Glumac Makoli Kalkin se spriljateljio sa pop pevačem Majklom Džeksonom. Pojavio se u njegovom spotu „Crno i belo“ 1991. godine. Veoma ga je poštovao. On je i kum Džeksonove dece: Paris, Prince i Majkl Junior.

Na svoj 40. rođendan Kalkin je tvitnuo: “Hej, momci, želite li da se osećate staro? Imam 40 godina. Nema na čemu.” Tvit je postao peti tvit na Tvitteru sa najviše lajkova.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *