Saveti za ekskurziju

blog-image

Vreme je ekskurzija. Zar to nije najbolji deo školovanja!? Otići sa razredom negde na nekoliko dana, dvadesetčetvoročasovno druženje, putovanje, smeštaj u hotelu, šetnje, igre, zabava. A, najinteresantniji deo je svakako vreme pred spavanje, tj. pidžama žurka. Celodnevno druženje sa drugarima stvarno nema cenu i ostaje zapamćeno za ceo život.

Eksurzija je sjajna zabava. Ali, morate i sami da se pobrinete da to tako i bude. U protivnom, može sve da krene naopako. Napisaću vam par saveta, kako vam se ne bi desilo da se najlepši deo školovanja pretvori u „pakao“.

Priprema za ekskurziju

Garderoba i lična higijena: Prilikom pakovanja ličnih stvari odaberite one koje vrlo dobro poznajete. Veoma često se desi da nove stvari zaboravite da su vaše, pa ih ostavite u hotelu. Znači, nije cilj da pokupujete nove stvari i to da nosite, nego da nosite komotnu garderobu koja je predviđena za vremenske prilike koje se „tamo negde“ očekuju. Obavezni deo je pribor za ličnu higijenu (četkica za zube, pasta, češalj, plastična čaša, labelo, krema za lice, gel za tuširanje, maramice i peškir). Izbor obuće je takođe značajan (papuče za unutra, nepromočive cipele/patike/čizme za napolje, patike za igru).

Savet: Višednevne eksurzije se organizuju uglavnom u jesen i proleće. Vreme je veoma promenljivo i ne možete biti sigurni da su podaci sa aplikacije za vremensku prognozu na mobilnom sto posto tačne. Planina je drugačija od ravnice i obrnuto. Zato, spakujte toplu odeću, debele čarape, hulahopke, kape, pa čak i rukavice i šaleve.

Medicinski neseser: Zbog promene sredine, ali i konstantnog pričanja, pevanja sa drugarima deca veoma često promuknu, zato predlažem da se ponese neka pastila za grlo (Septoleta, Sprepsil ili neki drugi lekić za grlo koji si već koristio). Kao „prva pomoć“ za stomak se nosi probiotik (rešava i zatvor i proliv) ili 1-2 jabuke, hanzaplast za ogrebotine i naravno ako neko ima probleme sa putovanjem, tabletu za mučninu. Ukoliko se desi da se neko razboli, uvek je tu učiteljica i medicinsko osoblje koje preuzimaju sve neophodne radnje da se vi adekvatno medicinski zbrinete.

Zabava: Ovo je najzanimljiviji deo pakovanja stvari u torbu. Vaše želje su sledeće: tablet, telefon, slušalice. Sve ovo precrtajte i izbacite iz torbe. Idete tamo da se družite, pričate, upoznate, a ne da svako za sebe gleda u ekran i ćuti. Zato treba da ponesete po jednu društvenu igru/igračku, zabavu za unutra i jednu za napolje. To može biti knjiga/časpis, omiljena društvena igra, karte ili lopta, vijača, lastiš, bagminton.

Savet: Pošto vas je više, neka svako ponese nešto drugo. Neko nek se pobrine za igru iznutra, a neko za igre napolju. Tako ćete imati više opcija. Ukoliko ipak ponesete telefon, moja preporuka je da ga pametno iskoristite, ne tako što ćete slikati prirodu, već drugare i druženje.

Grickalice: Kolikogod i kakvagod da je hrana u smeštaju, uvek može da se desi da ti se ne sviđa, ili da je ne voliš baš toliko. Moraš imati neku grickalicu koja će ti pomoći da preguraš vreme do sledećeg obroka. Znam, svi nosite pare pa trčite da kupite čips. To nije rešenje, tek to otvara apetit. Za par minuta ćeš opet biti gladna i žedna. Zato treba da ponesete „pametne“ grickalice, one koje zauzimaju malo mesta u rancu, a daju puno energije. To su Bonžita, Frutabela, Vitanova i slični proizvodi. Naravno, uvek ima mesta za Plazmu, slane štapiće, perece, ribice. Žvake bez šećera su odlični čistači zuba. Ukoliko ih koristite kada je slobodno vreme i ne bacate ih svugde, neće niko imati ništa protiv.

Savet: Nemojte nosti jako slane proizvode. Brzo ćete ožedneti. Isto tako, nemojte nositi masne proizvode (Smoki, čips). Odmah na početku, u autobusu, ćete zaprljati sebe i svoje stvari. Čokolada se topi, lomi, a tek što prlja!

Saveti za pakovanje

1. Sve stvari pakujte u dve torbe: jedan veći kofer (koji ide u gepek) i jedan manji ranac (nepromočiv) koji ide sa vama u autobus. U veliki kofer/torbu (najbolje na točkiće) stavite sve vaše stvari, osim onih koje su vam potrebne za putovanje. To su: mala flašica vode, vlažne i papirne maramice, užina (sendvič), kesa za đubre (ili povraćanje) i neka igračkica ili svesčica za usput. Tokom putovanja malo jedi, malo pij vode. Od silnog uzbuđenja moraćeš često da ideš u toalet, a vozač neće stati svakih pet minuta. To znači da ćeš morati da trpiš, a to ti kvari zadovoljstvo i raspoloženje.

2. U jednoj velikoj koverti spremite najvažnije stvari: zdravstvenu knjižicu, obaveštenje ako imate neku alergiju ili ako uzimate neke lekove (sa uputstvom, kako ih uzimati), spisak vaših stvari i džeparac. Ukoliko želite, predajte to učiteljici.

3. Zapamtite dobro autobus sa kojim putujete! Nemojte slučajno da ga promašite na nekom stajalištu, jer ćete otići na drugu destinaciju.

4. Uvek se držite vaše grupe, ili jednog druga/drugarice! Nikada nemoj da odeš/skreneš sa puta, ako prethodno ne obavestiš druga ili učiteljicu!

5. Zapamti ime hotela i vodiča!

6. Ukoliko se izgubiš, NE PANIČI! Ako vidiš nekoga, mirno saopšti i traži pomoć. Ukoliko nema nikoga, NE pomeraj se sa tog mesta. Sedi i sačekaj. U nekom trenutku, primetiće da te nema i krenuće u nazad da te traže. Ako kreneš u strahu da trčiš, lako možeš da zalutaš.

Zato, pamet u glavu i srećan put! Lepo se provedite na ekskurziji!
Komentari 5 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *