SIA – „pevačica bez lica“

blog-image

Ukoliko niste do sada čule pesmu „Chandelier“, ili „Unstoppable“ verovatno niste sa ove planete. Šalimo se malo. Danas vam predstavljamo australijsku pop pevačicu Siu.

Sia je rođena kao Sia Kate Isobelle Furler 1975. godine u Adelaidi u Australiji. Njena mama se bavila umetnošću, a otac je bio muzičar. Sia je tako bila izložena kreativnim elementima u ranom detinjstvu. Prve nastupe imala je u Adelaidu sa lokalnim bendom Krisp. Nakon određenog uspeha poželela je da pokrene solo karijeru.

Pre nego što je trebalo da napusti Australiju i otputuje za Englesku kod svog dečka, njega je udario auto i poginuo je. Ona je mladića opisala kao ljubav svog života. Nakon preselenja Sia se pridružila poznatoj grupi „Zero 7“ gde je bila glavni vokal. Godine 2000. izašao je njen prvi album „Healing is difficult“. Njene pesme su krenule da osvajaju publiku. Iako je gradila solo karijeru i dalje je bila članica „Zero 7“, sve do 2009. Tada je osetila veću slobodu i krenula da piše pesme, čak i za poznate pevačice kao što je Kristina Agilera.

Kada se Sia ponovo pojavila bila je obavijena belom perikom koja joj je potpuno pokrivala lice. Umorna od reflektora slave Sia se pojavila u javnosti zaklonjena perikom, od TV nastupa do nastupa uživo. Tako je postala još poznatija, a pesme „Chandelier” i „Cheap Thrills” su munjevito krenule ka vrhu pop lista. Album „1000 Forms of Fear“ objavljen je u leto 2014. i dostigao je prvo mesto na američkim top-listama. Sia je kasnije dobila četiri nominacije za Gremi nagradu u kategorijama za album godine i pesmu godine („Chandelier”). Pesma ima preko 1,5 milion pregleda na Jutjubu.

Ono po čemu je jedinstvena je što se ne pojavljuje u svojim spotovima, a ako se i pojavi, krije lice perikom. Izabrala je da živi u centru pažnje što je moguće anonimnije.

Ali sa uspehom su došli problemi. Sia je postala žrtva zloupotrebe droga i alkohola, a dijagnostikovana joj je Grejvsova bolest. Posle toga se skoncentrisala na pisanje pesama za Madonu, Bijonse i Rijanu. Rijana je sa pesmom „Diamonds“, koju je za nju napisala Sia, zauzela prvo mesto na top-listama.

Privatan život

Sia se pridružila drugim slavnim ličnostima u promovisanju za dobrobit životinja. Postala je veganka.

Od 2014. bila je udata za reditelja dokumentarnih filmova Erika Andersa Langa. Živeli su u Kaliforniji. Razveli su se 2016.

U novembru 2017., nakon što je saznala da neko pokušava da proda njenu golu fotografiju, Sia je preduhitrila dilera tako što je objavila fotografiju na svom Tviter nalogu, zajedno sa linkom za svoj predstojeći album: „Uštedite svoj novac, evo ga besplatno. Svaki dan je Božić!“

U maju 2020. umetnica je potvrdila da je usvojila dva dečaka-tinejdžera.

Ovde možete pogledati njen zvanični veb sajt.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *