Šta je ASMR, a šta MUKBANG video?

blog-image

ASMR je skraćenica od engleskih reči Autonomous sensory meridian response (u prevodu: autonomni senzorni meridijalni refleks). Verovatno vam i dalje nije jasno o čemu se zapravo radi, ali potrudićemo se da objasnimo. ASMR predstavlja osećaj prijatnosti koji se širi telom prilikom nekih neobičnih radnji, npr. kada vas neko mazi, ili češlja po kosi, ili masira ramena. U ovu kategoriju spadaju i osećaji koji mogu da se povežu sa vizuelnim i zvučnim efetkima, npr. gledanje kako se mešaju boje, slajmovi, prelivi šlaga, ili grickanje čipsa, zvuk sipanja gaziranog pića itd.

U sajber svetu poslednjih par godina pojavili su se takozvani ASMR video snimci koji pružaju osećaj prijatnosti, ali i uzbuđenja. Autori ovih video snimaka nazivaju se ASMR umetnicima, a naučnici ih toplo preporučuju kao metodu opuštanja. To je danas svetski hit u lečenju nesanice. Gledajući, ili slušajući ASMR vide stvaraju se prijatne vibracije u vašem mozgu, a koje se zatim prenose na čitavo telo i podstiču relaksaciju čitavog organizma. Stvara se osećaj sreće, euforije, udobnosti i smirenosti.

Zvučni ASMR su zvuci, ili šumovi koji izazivaju prijatan osećaj, npr. grickanje, šuškanje, šaputanje, gužvanje papira, zvuk talasa, kiše, voza u pokretu, tapkanje prstima, listanje knjige, udaranje noktima u razne predmete itd. Da bi se izazvala reakcija, potrebno je radnju ponavljati, istim tempom i jačinom.

U vizuelini ASMR spada posmatranje masaže, četkanje kose, lakiranje noktiju, pretapanje boja, mešanje slajmova itd.

Dešava se da se gledanjem ovih video snimaka u telu pokrene neki drugi osećaj, npr. želja za nekim jelom, ili ukusom. Odgovor na ovo stiže iz Južne Koreje, tzv. MUKBANG, audio-vizuelni doživljaj u kojem se paralelno jede i komunicira sa pratiocima.

Mešanjem ASMR i MUKBANG-a nastao je novi trend koji kombinuje šaputanje i zarazno grickanje. Na internetu je sve više takvih snimaka i sigurna sam da ćete među njima naći nešto što vas umiruje. A, i mi ćemo se uskoro isprobati u ovoj oblasti.
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *