Svet je u rukama Z generacije, najpamentnije generacije ikad

blog-image

Ovih dana smo na svim društvenim mrežama pominjali isključivo jedan pojam — Z generacija. Verujem da ste već negde čuli za ovaj izraz. Ali, hajde da saznamo malo više o njemu. Ko je, odnosno šta je u stvari Z generacija?!

Generacija Z, ili skraćeno Gen Z su sva ona deca koja su rođena sredinom, ili krajem devedesetih, odnosno u prvoj dekadi trećeg milenijuma (između 1997. i 2012. godine). Generacija pre njih zove se Milenijali, a ova posle njih Alfa generacija.

Pripadnica/pripadnik generacije Z je odrasla/odrastao uz tehnologiju, internet i društvene medije. Zbog toga ih ponekad opisuju kao tehnološke zavisnike, asocijalne tipove ili ih pak nazivaju „ratnici socijalne pravde“.

Glavne osobine ove generacije su kako zanimljive, tako i specifične. Ova generacija ima strastvene igrače i ljubitelje muzike. Poznati su po tome što su uvek prisutni u razmeni poruka na internetu i društvenim mrežama, kako na mobilnim telefonima tako i na PC-u. Takođe, veoma brinu o trendovima.

Veliki broj članova generacije Z koristi digitalnu tehnologiju od malih nogu. Iako nisu nužno digitalno pismeni uspevaju da savladaju internet i društvene mreže. Ovoj generaciji dece predviđaju da budu suzdržanija i nesklona rizicama. Sa druge strane su fleksibilniji od ostalih. Mnogo su informisaniji od prethodnih generacija.

Pripadnike generacije Z nazivaju najboljom generacijom ikad. Ne bez razloga. Rasno i etnički su raznolikiji od bilo koje prethodne generacije i na putu su da budu najobrazovanija generacija do sada. Manja je verovatnoća da će napustiti srednju školu i veća je verovatnoća da će biti upisani na fakultet. Takođe, generacija Z potiče od roditelja koji imaju visoko obrazovanje. Oni imaju malo, ili nimalo sećanja na svet kakav je postojao pre pametnih telefona.

U Americi su vršili istraživanje i došli do sledećih podataka: Tinejdžeri koriste Jutjub, Instagrami i Snepčet. Skoro polovina tinejdžera je stalno na internetu, dok ostali kažu da se nekoliko puta na dan kače na mrežu. Istraživači tvrde da će tinejdžeri sve više vremena provoditi na svojim mobilnim uređajima i društvenim mrežama.

Mnogi tinejdžeri kažu da su društveni mediji imali pozitivan uticaj na njih. Društvene mreže im, navodno, pomažu u tome da ostanu u vezi sa priljateljima i porodicom.

Za dokumentarni film o Z generaciji u Srbiji, u produkciji Radio-televije Vojvodine (RTV), BarbyJana je izabrana da predstavlja jednu od pripadnica ove grupe. U filmu će biti prikazani životi dve devojke i dva dečaka i njihovo odrastanje u eri interneta.
Komentari 3 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *