Svetska šampionka u umetničkom klizanju

blog-image

Aleksandra Trusova

Aleksandra „Saša“ Vjačeslavovna Trusova rođena je 23. juna 2004. Ona je ruska klizačica u umetničkom klizanju. Trusova trenutno drži svetski rekord u slobodnom programu. Osvojila je najviše poena na jednom takmičenju, 166,62. Trusova je prva klizačica koja je uspešno izvela četvorostruke skokove luc, flip i tulup, a druga koja je uspešno skočila četvorostruki salhov (prva kojoj je to uspelo za rukom, odnosno nogom je Miki Ando). Trenutno drži četiri Ginisova rekorda za ova tri skoka, a četvrti rekord je vezan za izvođenje dva i tri četvorostruka skoka u slobodnom programu na Svetskom prvenstvu za juniore 2018. Kako izgledaju ti skokovi možete pogledati OVDE .

Sa 13 godina osvojila je prvu od svoje dve titule Svetskog juniorskog prvenstva (2018. i 2019.). Trusova je prva i jedina klizačica koja se takmiči sa četiri različite vrste četvorostrukih skokova ‒ tulup, salhov, flip i luc.

2020. godine napušta klub Sambo 70 i prelazi u klub olimpijskog šampiona Evgenija Plušenka. Kao razlog navela da joj nije posvećena dovoljna pažnja u poređenju sa drugima.

Trusova je izabrana da se takmiči za Rusku Federaciju na Svetskom prvenstvu 2021. u Stokholmu. Smatrali su je glavnim kandidatom za postolje. U kratkom programu bila je jako loša i završila ga je tek na dvanaestom mesto. Međutim, u sledećem nastupu ubacila je 5 četvorostrukih skokova. Ovo do sada niko nije ni pokušavao. Uspešno je izvela 3. Tako se probila na treće mesto i osvoji bronzanu medalju. Trusova je trenutno četvrto najbolje rangirana klizačica u pojedinačnoj konkurenciji Međunarodne klizačke unije, nakon sezone 2020/2021. BarbyJane navijaju za nju.

Zanimljivosti

Trusova trenutno više voli da koristi klizaljke Jackson Full Custom u bež boji za takmičenje u klizanju.

Saša je najstarije od troje dece. Ima dva mlađa brata.

Strastveni je ljubitelj pasa. Ima kućnog ljubimca čivavu po imenu Tina, koja je često prati na takmičenjima. Osim toga, ima i minijaturnu pudlu, Lanu.

Kratka biografija njene karijere kroz tinejdžerske godine objavljena je ove godine pod nazivom „Aleksandra Trusova. Devojka koja se bori protiv gravitacije: i menja svet ženskog umetničkog klizanja“.

Visoka je svega 158 cm.

Sa klizanjem je počela da se bavi sa 4 godine. Iso kao i BarbyJana junior.

Nazivaju je “Ruska” raketa.
Komentari 1 komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *