Venus MekFlajtrap (Venus McFlytrap), nešto dugačija MH priča

blog-image

Pre par dana počelo je proleće. Priroda se budi. Sa dužim danima i toplim vremenom pojavljuju se i insekti koji baš umeju da nas iznerviraju. Pre svih, tu mislimo na muve. Šta sve ljudi nisu smislil da ih se otarase!? Ali, postoji jedna biljka čija je specijalnost da ih hvata i jede. Naučni naziv joj je Dionaea muscipula, a engleski Venus Flytrap. Svi ljubitelji Monster Haj lutkica kao i BarbyJane znaju da se u našim videima pojavljuje izvesna Venus MekFlajtrap. Našu lutkicu dobro poznajete, ali sigurno ne znate pet smešnih činjenica o njenoj biljnoj imenjakinji. Ona zapravo predstavlja živu zamku za insekte.

1. Jedino mesto na svetu gde venerina muholovka može da se nađe u prirodi je u Severnoj i Južnoj Karolini u SAD. U tamošnjim suptropskim močvarama vlada velika vlaga, a zemljište je siromašno. Njihov život zavisi od hranljivih materija koje pružaju insekti.

2. Naučnici iz SAD-a i Južne Koreje su napravili robotske replike venerinih muholovki. Ovi roboti mogu da uhvate i svare insekte i tako stvaraju gorivo za svoj rad.

3. Pravoj venerinoj muholovki je potrebno više od nedelju dana da svari veće insekte. Tek posle deset dana ona ponovo otvara svoju zamku i izbacuje nesvareni, spoljni omotač insekata.

4. Iako je biljka mesožderka, venerina muholovka ne može da jede meso koje je namenjeno ljudima. Ako ih budete hranili npr. hamburgerima, biljka će pocrneti, početi da truli i na kraju uvenuti.

5. Funkcija hvatanja insekata u zamku je ograničena. Zamka biljke može da se otvori i zatvori tek nekoliko puta pre nego što se trajno zatvori. Zamka će posle toga moći da vrši fotosintezu i tako omogući da biljka i dalje živi, ali neće više biti u stanju da hvata insekte.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *