Vodič kroz Jutjub – VEDA (vlog every day April)

blog-image

Kao što smo u decembru objasnili šta znači Vlogmas, tako je došao red da objasnimo šta je VEDA. VEDA je aktuelni trend na Jutjubu. Radi se o skraćenici engleskih reči „vlog every day April“ tj. vlog svakog dana u aprilu.

Sasvim slučajno, hrišćanski praznik Uskrs i mesec april se poklapaju. Mnogi Jutjuberi koriste priliku, isto kao i u decembru, da se približe svojoj publici. Snimaju vlogove svakog dana tokom ukupno 30 dana. Naime, Jutjub istraživanja pokazuju da ukoliko kreatori postavljaju snimke svaki dan značajno mogu da podignu broj zainteresovanih gledaoca i pratioca. Ovu mogućnost posebno iskorišćavaju kreatori koji daju razne ideje vezane za Uskrs, počev od dekoracije, jela, pića, poklona, pa sve do proslave. Sigurno ste primetili da je na svim društvenim mrežama povećan broj snimaka posvećenim upravo ovoj temi.

Kakve su koristi od svakodnevnog vloga?

Posao kreatora je ponekad veoma iscprljujući, pogotovo ako nemaš ideju. Svaki dan snimati vlog je odlična vežba. Ovo može da se uporedi sa npr. svakodnevnim treningom nekog sporta. Moraš stalno da vežbaš. Što više vežbaš, sve si bolji. To važi i za Jutjub. Svakako ne važi pravilo da treba da snimaš sve, bez ikakve ideje. Za VEDU treba da se spremaš unapred. Treba da smišljaš ideje, zapisuješ, a možeš i nešto unapred da snimiš.

Saveti za snimanje vloga

Snimajte danju. Izbegavajte snimanje noću. Prilikom snimanja, čovek se uvek malo uzbudi, a to nije dobro za vaš organizam. Ne pripremajte se previše. Vlog izgleda lepše ukoliko ste vi prirodni i ako video oslikava vašu ličnost. Svakako mnogo bolje izgleda od nekog teksta koji si napamet naučio i izrecitovao kao u prvom razredu osnovne škole.

Kod vlogova najvažniji je ton. Na ton treba da obratite najviše pažnje. Uopšte nije bitno čime snimate. Bitno je samo da je video korektan.

Nosi sa sobom kameru gde god da ideš. Nikada ne znaš kada će se pojaviti neka dobra priča, ili scena.

Pogledaj i uči od drugih Jutjubera. Ukoliko ti ponestaju ideje, pogledaj druge koje snimaju na istu temu. Dopuni, ili smisli nešto slično njihovom. Ne kopiraj. To se primeti. Važno je da bude u tvom stilu.

I na kraju, ne zaboravi na komunikaciju sa svojom publikom.
Komentari 2 komentara

Your email address will not be published. Required fields are marked *