Zanimljive činjenice o Novoj godini

blog-image

Drugari, za koji dan je 31. decembar, poslednji dan u godini. Dok se pripremate za doček, istražili smo za vas neke zanimljive činjenice o proslavi Nove godine.

1. Ko prvi, a ko poslednji slavi Novu godinu na Zemlji

Stanovnici ostrva Karibati, u centralnom Pacifiku, prvi dočekuju Novu godinu, dok je Američka Samoa poslednja proslavlja.

2. Zašto baš 1. januar?

Kalendar koji koristimo možemo da zahvalimo rimskom imperatoru Gaju Juliju Cezaru. On je promenio kalendar i postavio januar kao prvi mesec nadolazeće godine. Kalendar je nazvan po njemu: Julijanski kalendar. Rimljani su ovaj dan proslavljali prinošenjem žrtava bogovima, razmenjivanjem poklona i ukrašavanjem kuća.

3. Prvi doček Nove godine?

Prvi doček Nove godine zabeležen je pre 4000 godinu u drevnom Vavilonu. Ali, tada je Nova godina imala drugačije značenje. Većina naroda je početak Nove godine povezivala sa početkom proleća, odnosno 20. marta, kada se dešava prolećna ravnodnevica.

4. Zašto se zove mesec januar?

Bog Janus je jedan od najstarijih i najvažnijih božanstava u rimskoj mitologiji. Smatrao se bogom svih početaka i prelaza. Imao je dva lica, jednim je gledao napred, a drugim unazad.

5. Novogodišnji poljubac

Tradicionalni poljubac u ponoć nastao je u srednjem veku, u Engleskoj, ili Nemačkoj. Nemoguće je utvrditi koji je narod počeo prvi sa tim, jer se ova tradicija pojavljuje u obe zemlje skoro istovremeno. Ipak, neki istoričari tvrde da je ova tradicija nastala u starom Rimu.

6. Novogodišnje odluke

Oko 40% ljudi svake godine donosi odluke da će nešto promeniti u svom životu sa početkom nove godine. Velika većina tih odluka odnosi se na vežbanje, promenu posla, finansije i sl. Prva odluka sa liste najčešćih novogodišnjih odluka je očekivano gubitak viška kilograma.

7. Pisma i čestitke

U vreme pre interneta za Novu godinu su se slale čestitke. Najveći rekord, ikada, bio je 7 milijardi čestitki za jednu godinu. U vreme interneta čestitke su zamenili mejlovi, sms i mms poruke.

8. Prva veštačka jelka

Prva veštačka jelka napravljena je u Nemačkoj uz pomoć perja uginule guske.

9. Najveća novogodišnja jelka

Po Ginisovoj knjizi rekorda najveća novogodišnja jelka ikada bila je visoka 67m. Postavljena je u jednom tržnom centru u Americi, u gradu Sijetl.

10. Novogodišnje boje

Tri boje obeležavaju Novu godinu: crvena, zelena i zlatna. Crvena simbolizuje krv Hristovu, zelena njegovo ponovo rađanje, dok zlatna predstavlja bogatstvo i plemenito poreklo.

11. Neželjeni pokloni

Po statistici, svaki drugi čovek jedan svoj novogodišnji poklon pokloni dalje. Prvi na listi su čarape.

12. Najskuplji doček

Najskuplji organizovan doček dogodio se 2010. godine na jednoj jahti. Kormilar je bio Roman Abramovič. On je za to zadovoljstvo potrošio pravu sitnicu, 7,6 miliona dolara. Jeo se suši i kavijar, pilo se iz kristala, a u tome su uživali Bon Džovi, Džimi Ču, Mark Džejkobs i dr.

13. Krađa automobila

Prema podacima američke nacionalne kompanije najviše automobila u Americi se ukrade u „najluđoj noći“.

14. Jelo

Mnogobrojne tradicije su vezane za hranu koju jedete u toku Nove godine. Veruje se da jelo u obliku kruga donosi sreću.

15. Tradicionalno piće

Tradicijalno piće Nove godine je šampanjac, ali u nekim evropskim zemljama, kao što je Engleska, Holandija „kuvano, ili začinjeno vino“ takođe označavaju dobro zdravlje i služe za zdravicu tokom proslave Nove godine.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *