Zimske olimpijske igre – Peking 2022.

blog-image

Ukoliko ste ljubitelj sporta, zime i adrenalina ovo je pravi blog za vas. Naime pre nekoliko dana bilo je svečano otvaranje 24. po redu zimske olimpijade. Svečano otvavaranje je bio događaj koji je ostavio gledaoce bez daha. Kako je to izgledalo možete da pogledate OVDE.

Zimske olimpijske igre su višestruki sportski događaj koji će se održati u periodu od 4. do 22. februara u Pekingu. Takmičenja se odvijaju u zimskim sportovima na snegu i ledu.

Zanimljivo je da je Peking prvi grad na svetu koji je bio domaćin i letnje i zimske olimpijade.

Ostale zanimljivosti o ZOI

Prve Zimske olimpijske igre održane su u Šamoniju (Francuska) 1924. godine. Takmičara je bilo iz 16 zemalja, a takmičili su se u šest disciplina (klizanje, skijanje, hokej, bob, bijatlon i karling). Prema Međunarodnom olimpijskom komitetu, umetničko klizanje je najstariji sport u programu zimskih olimpijskih igara. Prvi put je takmičenje u klizanju organizovano još 1908 godine, ali na letnjim olimpisjkim igrama u Londonu. Na sledećim letnjim olimpijskim igrama 1920. klizanju se pridružio hokej na ledu. Umetničko klizanje je daleko najtraženiji zimski olimpijski sport u Sjedinjenim Američkim Državama. U poslednjih pet godina najveći obim pretraživanja na internetu u 23 različite američke države ima upravo ovaj sport (tj. najviše je guglovan).

U početku država-organizator letnjih olimpijskih igara imala je pravo prvenstva u određivanju domaćina (naravno, pod uslovom da ova ima uslove da organizuje zimske igre).

Do 1992. godine letnje i zimske olimpijske igre održavane su iste godine, i to svake četvrte godine. Onda je MOK (Međunarodni Olimpijski komitet) odlučio da ih razdvoji. Sada se održavaju na dve godine razlike.

Francuski i engleski jeziku su zvanični jezici olimpijskih igara.

Uprkos uvreženom mišljenju da je zlatna medalja napravljena od čistog zlata, to nije slučaj još od olimpijskih igara iz 1912. godine. Današnja zlatna olimpijska medalja je zapravo skoro u potpunosti napravljena od srebra sa svega šest grama zlata.

Nijedna zemlja na južnoj hemisferi nikada nije bila domaćin zimskih olimpijskih igara.

Svega šest zemalja osvajalo je medalje na svim zimskim olimpijskim igrama: Austrija, Kanada, Finska, Norveška, Švedska i SAD.

Zvanični sajt olimpijski igara je https://olympics.com/ioc
Komentari 1 komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *