ZIP lajn („ZIP-line“) u Srbiji

blog-image

Ukoliko ste pogledali naš zadnji video, verovatno znate o čemu je reč. Adrenalin parkovi postaju sve popularniji i niču kao pečurke posle kiše u svim većim, ali i manjim turističkim mestima. Najpopularniji deo tih parkova je zip line.

Šta je zip-lajn?

Zip-line se nekada koristio za prevoz ljudi i hrane preko reka i nepristupačnih terena, tamo gde nije bilo moguće izgraditi most, ili drugi prilaz. Danas se zip-line najviše koristi u adrenalinsko-zabavne svrhe. Postao je zaštitni znak avanturističkog turizma.

Zip-line je zamišljen kao adrenalinska avantura prelaska sa jedne tačke do druge „leteći“ kroz vazduh prikačen na sigurnosnu sajlu.

Nagib zip-lajna omogućava učesniku da ga gravitacija povuče duž sajle do cilja. Tokom ovih tura učesnici mogu da istražuju prirodne lepote iz ptičije perspektive.

Kratka istorija

Prvi podaci o korišćenju zip-line potiču iz planinskih predela. Koristili su ih na Himalajima i Alpima u razne svrhe, ali najviše za prevoz. Stanovnici ovih regiona koristili su sajle kako bi prešli opasna i nepristupačna područja. Osim prevoza, zip-line su koristili planinari da bi olakšali penjanje i spuštenje sa planine.

Savremeni zip-lajn popularizovali su biolozi koji su izučavali divlje životinje. Sedamdesetih godina prošlog veka biolozi su tražili način da proučavaju i istražuju gusto pošumljena područja Kostarike bez narušavanja životne sredine.

Da li je zip-line bezbezdan?

Zip-line je uzbudljiva aktivnost koja je potpuno sigurna, ali definitivno postoje neke mere predostrožnosti koje biste trebali preduzeti pri spuštanju. Kao i kod drugih adrenalinskih aktivnosti bitnu ulogu ima profesionalni tim i kvalitet opreme. Jedna od najbitnijih stvari je da obavezno slušate odgovorno lice i nosite sigurnosnu opremu. Nikada ne krećite sa početne tačke dok vam vodič ne da znak za polazak. Sve renomirane zip-line kompanije redovno kontrolišu opremu kako bi osigurale visok kvalitet, a pre svega sigurnost.

Zip-line oprema

Kaciga: Kao i kod svih ekstremnih sportova, kaciga se nosi kako bi zaštitili glavu od mogućih povreda.

Sajla i sigurnosni kanapi: sigurnosni kanapi će vam omogućiti da se prikačite za zip-line pomoću specijalnog dodatka za sajle.

Trake, karabineri, remenice, su dodatni delovi opreme koji će se koristiti kako biste mogli bezbedno da uživate u zip-lajnu.

Saveti za prvi put

Nosite sportsku obuću, najbolje patike.

Obucite se sportski (majica, helanke) da vas oprema ne žulja.

Ispraznite džepove.

Ne nosite telefon sa sobom. Bolje neko drugi da vas slika sa zemlje 🙂

Zip-line u Srbiji:

Zip line Fruška gora

Zip line Ljubiš i Tornik na Zlatiboru

Zip line Kopaonik

Zip line Zlatar

Zip line Tara

Zip line Višegrad

Kako spuštanje na ZIP-lajnu izgleda pogledajte OVDE.
Komentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *